Hamilelikte Covid 19 Önlemleri

Hamilelikte Covid 19 Önlemleri

Tüm dünyayı etkileyen Covid 19 pandemisi hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini arttırmaya devam ediyor. Öyle ki hamilelik sürecinde yaşanan en ufak bir şikayet bile “Bebeğime bir şey olursa?” ya da “Erken doğum olur mu?” ve benzeri kaygıları beraberinde getirerek daha fazla strese yol açabiliyor.
 

Uzmanlar, hamilelerin ve annelerin korkulu rüyası haline gelen Covid-19 pandemisi saptanmış olsa bile acil doğum yapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını dile getiriyorlar. Ola ki bu virüsle enfekte olan anne adayı ve bebeğinin durumu öncelikle değerlendirilir. Genel durumla birlikte gebelik haftası ve takip şeması dikkate alınarak bir tedavi yöntemi belirlenir. Gebeleri ve anneleri strese sokan en büyük yanlışlardan bazıları da virüsün bebeğe geçtiği, normal doğum yapılamayacağı veya annenin emziremeyeceği yönünde olan endişelerdir. 

 

Hamilelikte Covid-19 Enfeksiyonu ve Pandemi Süreci 

Hollandalı bilim insanlarının yaptıkları bir araştırmada, anne sütünün doğal bir koruyucu olduğu ortaya konmuştur. Koronavirüsü engelleyebilecek miktarda antikor üreten anne sütü 4 ila 12 ay sürebilen koruyuculukla bebeğin bağışıklığı destekleyebiliyor. Uzman hekimler, Covid 19 geçirmiş hamilelerin vücudundaki immünglobulin G (IgG) denilen antikorlar (hastalık sonrası koruyucu) plasentadan bebeğe geçebileceğini belirtiyorlar. Aşı sonrasında da IgG tipinde antikorlar oluşur ve bebeğe geçebilir. Hastalığın aktif döneminde oluşan IgM tipindeki antikorlar ise plasentadan bebeğe geçemez, diyerek endişe edecek bir sorun olmadığının söylüyorlar. 



ENDİŞE ETMEYİN, DİKKAT EDİN!
 

Hamilelikte Covid 19 koranavirüse karşı dikkat edilmesi gerekenler şunlardır.
 

  • Hamilelikte ve loğusa döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmesi hem anne hem de bebek sağlığı açısından son derece önemlidir.
     
  • Mevsiminde sebze ve meyve yemeye, renkli beslenmeye ve haftada en az 2 gün balık yemeye özen gösterin.
     
  • Kalabalık mekanlara girmeyin. En az 2 metrelik sosyal mesafe kuralını asla ihlal etmeyin. Maske kullanın, temas ettiğiniz kişilerin mutlaka maske kullanmalarını sağlayın. Öpüşmekten ve tokalaşmaktan kaçının.
     
  • Aile bireyleri arasında enfekte ya da temaslı biri/ birileri varsa bulunduğunuz aynı ortamda, ev içerisinde de mutlaka maske takın ve izolasyon tedbirlerini uygulayın.
     
  • Vücut direnciniz arttıracak fiziksel aktivitelerinizi ihmal etmeyin. Hareket etmek ruhsal olarak da kaygılarınızı giderecek ve sizi rahatlatacaktır.
     
  • Hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için eve kapanmayın. Mümkünse her gün açık havada ve mutlaka sosyal mesafeye dikkat ederek yürüyün.
     
  • Her gün düzenli olarak 2 litre su için. Kış mevsiminde olsanız bile su içmeyi ihmal etmeyin. Sıvı tüketimi hem enfeksiyonlara karşı sizi ve bebeğinizi koruyacak ve hem de idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkları önleyecektir.
     
  • Bebeğinizi için anne sütünün eşsiz besleyici özellikleri ve hastalıklardan koruyucu etkisini göz ardı etmeyin. Anne sütü birçok bağışıklık maddesi içerir ve antiviral özelliklerinde önemli bir rol oynar.
     
  • Endişeleriniz uykunuzu kaçırmasın. Sağlıklı, yeterli ve kaliteli uyku bağışıklık sisteminizi güçlendirirecek ve hem sizin hem bebeğinizin sağlığına koruyucu etki edecektir. Aynı saatte yatıp sabah aynı saatte kalkmaya özen gösterin.
     
  • Doğum sonrasında bebeğinizi kucağınıza almadan önce 20 saniye boyunca ellerinizi, parmak aralarınızı tercihen sabunlu su ile yıkayın, sabun yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
     
  • Covid-19 olsanız bile soğukkanlılığınızı koruyun, doktorunuzun önerilerini mutlaka uygulayın. Maske ve önlük giyerek emzirmeye devam edebilir veya süt sağılarak bebeğe sağlıklı biri tarafından verilebilir.
 

Önemli Not: Bu yazı tıbbı bir direktif değildir, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Gebelik ve lohusa döneminde ‘Covid 19 pandemisi ve aşılanma süreci’ bilimsel veriler eşliğinde dikkatlice değerlendirilmelidir. Takip ve tedaviler mutlaka bir sağlık kuruluşunda, uzman bir hekim ve multidisipliner ekip tarafından belirlenmelidir.


 
Etiketler: blog
Ekim 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR